Directioneel, symmetrisch of asymmetrisch

Directioneel, symmetrisch of asymmetrisch

We kennen 3 verschillende profieltypes, waarbij het uitermate belangrijk is dat U de juiste richtlijnen hanteert bij de montage van deze banden:

Directionele banden:
Een directionele band wordt gekenmerkt door een richting gebonden profiel (visgraat : rood op de tekening). Dit profiel staat garant voor de beste afvoer van water, maar genereert ook meer rolgeluid (lawaai).

Op de flank van de band staat steeds in welke richting de band moet roteren onder de wagen : het is zéér belangrijk dat U bij de montage hier rekening mee houdt want een verkeerde montage zorgt onverbiddelijk voor een rode kaart op de technische keuring. Het is trouwens ook zeer gevaarlijk, want een band die verkeerd gemonteerd wordt, zal net het water “verzamelen” onder de band ipv het water af te voeren : een verhoogd risico op aquaplaning is het gevaarlijke gevolg.

Asymmetrische banden:
De nieuwste generatie profielen : de linkse zijde van de band is verschillend van de rechtse zijde van de band.
In regel worden dergelijke banden gekenmerkt door grote, massieve en vaak aaneengesloten profielblokken op de buitenste helft, wat de beste baanligging (in bochten) en het minste geluidshinder waarborgt. De binnenste helft van de band heeft dan weer meer ‘kanalen’ om beter water af te voeren.

Een asymmetrische band heeft steeds op de flank vermeld staan, wat de binnen- en wat de buitenkant van de band is : een correcte montage is van het grootste belang aangezien een verkeerde montage onverbiddelijk voor een rode kaart zorgt op de technische keuring. Een verkeerde montage zorgt ook voor slechtere wegligging en is dus potentieel gevaarlijk.

Symmetrische banden:
De ‘klassieke’ band : bij deze profieltekening hoeft U geen rekening te houden met rijrichting, noch binnen- of buitenzijde van de band.

Deze profiel scoort echter slechter qua aquaplaning dan een directionele band, en slechter qua baanligging t.o.v. een asymmetrische band.

© 2024 Donckers bandencentrale | webdesign by Procor | GDPR