Soorten banden

Soorten banden

Naast de ‘standaard’ zomerbanden, waarmee uw wagen door de constructeur standaard voorzien wordt, onderscheiden we ook winterbanden en all-season banden. Deze 3 producten verschillen technisch grondig, en hebben bijgevolg ook zeer verschillende eigenschappen.

Zomerbanden

Zomerbanden hebben – ook bij hoge snelheid – een zeer goede baanligging : de massieve profielblokken zorgen ervoor dat de wagen vast op de baan ligt, en de hardere rubbersamenstelling zorgt voor een beter kilometer-rendement. In winterse omstandigheden (glad wegdek, ijzel, sneeuw) geeft dit soort profiel echter net zeer weinig grip, terwijl de harde rubbersamenstelling onder invloed van de koude nog harder wordt.

Winterbanden

Winterbanden hebben in winterse omstandigheden (vanaf +7°C en minder) bij lagere snelheid een merkelijk betere grip en trekkracht op natte, besneeuwde of bevroren wegen ; de talloze fijne lamellen grijpen elke oneffenheid op een glad wegdek om zo de grip te waarborgen, terwijl de zachte rubbersamenstelling met silica er voor zorgt dat ook bij zeer lage vriestemperaturen de rubber z’n flexibiliteit niet verliest. Bij hoge snelheden wordt deze band dan weer net minder baanvast.

All Season banden

All Season banden hebben hetzelfde profiel als een winterband, maar een gelijkaardige rubbersamenstelling als een zomerband. Hij combineert met andere woorden de voor- maar ook de nadelen van beide producten :
– In de zomer bij hoge snelheden minder baanvast t.o.v. een zomerband, maar wél beter dan een winterband bij hoge snelheid,
– In de winter minder grip dan een echte winterband, maar wél beter rendement.

© 2021 Donckers bandencentrale | webdesign by Procor | GDPR