Soorten banden

Soorten banden

Naast de ‘standaard’ zomerbanden, waarmee uw wagen door de constructeur standaard voorzien wordt, onderscheiden we ook winterbanden en all-season banden. Deze 3 producten verschillen technisch grondig, en hebben bijgevolg ook zeer verschillende eigenschappen.


Zomerbanden

Zomerbanden hebben – ook bij hoge snelheid – een zeer goede baanligging : de massieve profielblokken zorgen ervoor dat de wagen vast op de baan ligt, en de hardere rubbersamenstelling zorgt voor een beter kilometer-rendement. In winterse omstandigheden (glad wegdek, ijzel, sneeuw) geeft dit soort profiel echter net zeer weinig grip, terwijl de harde rubbersamenstelling onder invloed van de koude nog harder wordt.

Omstandigheden en eisen waaraan zomerbanden dienen te voldoen :
– Warm weer
– Hogere snelheden
– rendement

Eigenschappen :
– Profiel : grote massieve profielblokken – vaak aaneengesloten – voor optimale baanligging bij hogere snelheid (zie foto)
– Rubber : hardere rubbercompound voor meer rendement


Winterbanden

Winterbanden hebben in winterse omstandigheden (vanaf +7°C en minder) bij lagere snelheid een merkelijk betere grip en trekkracht op natte, besneeuwde of bevroren wegen ; de talloze fijne lamellen grijpen elke oneffenheid op een glad wegdek om zo de grip te waarborgen, terwijl de zachte rubbersamenstelling met silica er voor zorgt dat ook bij zeer lage vriestemperaturen de rubber z’n flexibiliteit niet verliest. Bij hoge snelheden wordt deze band dan weer net minder baanvast.

Omstandigheden en eisen waaraan winterbanden dienen te voldoen :
– koud weer
– besneeuwd wegdek
– glad wegdek (ijzel)
– Lagere snelheden

Eigenschappen :
– Profiel : De profielblokken zijn voorzien van talloze fijne gekartelde lamellen (zie foto). Het effect hiervan is best te vergelijken met dat van een duizendpoot: talloze kleine rubberblokjes “grijpen” bij lagere snelheid elke oneffenheid op een glad bevroren of besneeuwd oppervlak, teneinde een maximale grip te waarborgen.

– Rubber : De elasticiteit van het rubber van normale banden neemt sterk onder circa 7°C. Winterbanden hebben een speciale rubbersamenstelling op basis van silica, die ervoor zorgt dat de rubber ook zacht blijft wanneer het koud is


All Season banden

All Season banden hebben hetzelfde profiel als een winterband, maar een gelijkaardige rubbersamenstelling als een zomerband. Hij combineert met andere woorden de voor- maar ook de nadelen van beide producten :
– In de zomer bij hoge snelheden minder baanvast t.o.v. een zomerband, maar wél beter dan een winterband bij hoge snelheid,
– In de winter minder grip dan een echte winterband, maar wél beter rendement.

Omstandigheden en eisen waaraan ze dienen te voldoen :
– koud én warm weer
– alle soorten wegdek
– alle snelheden

Eigenschappen :
– een gelijkaardig profiel aan dat van een winterband, maar meestal met iets minder lamellen
– hardere rubbercompound voor meer rendementWat moet ik nu kiezen?

De drie verschillende productgroepen hebben elk hun sterke en zwakkere eigenschappen. Een beslissing dient daarom verstandig afgewogen te worden.

Belangrijke factoren die meespelen in Uw beslissing zijn:

– Heb ik reeds zomerbanden, en in welke staat zijn ze ?
– Hoe veel kilometer rij ik per jaar ?
– Doe ik enkel plaatselijk verkeer, of veel autostrade ?
– Hoe lang rij ik met m’n wagen voor hij wordt vervangen ?
– Ga ik met deze wagen op wintersport ?

© 2024 Donckers bandencentrale | webdesign by Procor | GDPR