Markeringen

Belangrijkste markering op de flank van de band

1) De “maat” van de band : 205/55R16 91V

205 : de breedte van Uw band, in mm

55 : de flankhoogte van Uw band : dit is een percentage van de breedte (in dit geval, 55% van 205mm)

R : de R van Radiaal : dit is een band met radiaal karkas.  Banden met een diagonaal karkas (zeer zeldzaam geworden bij personenwagens) hebben hier als symbool een – of B van Bias staan.

16 : de diameter van Uw velg, uitgedrukt in inches (duim) : het “gat” in de band is exact even groot als de diameter van de velg, opdat de band perfect luchtdicht tegen de velg zou aansluiten.

91 : dit getal geeft het draagvermogen (maximale belasting) van Uw band weer : 91 staat voor 615 kg per band. Bij een correcte bandendruk kan deze band dus maximaal 615 kg gewicht dragen. U vindt een overzicht van alle draagvermogens-indexen hier terug.

V : deze letter geeft de snelheidscode (maximale snelheid) van de band weer : “V” staat voor 240 km / h. U vindt ter referentie een overzicht van alle snelheidscodes hier terug.

2) Radial Tubeless

Radial is het soort karkasstructuur, gebruikt in de productie van deze band. Meer info mbt de karkasstructuren vindt U hier.

Tubeless betekent dat de band gemonteerd mag worden zonder binnenband (indien ook de velg dit toestaat uiteraard).  Dergelijke band is tijdens z’n constructie voorzien van een speciale inwendige rubberlaag, die er voor zorgt dat de lucht in de band bijna niet door de rubber heen kan ontsnappen. Indien hier Tube Type staat, betekent dit “met binnenband te monteren”. Gedetailleerde info mbt de constructie van een band vindt U hier.

3) SSR

deze afkorting betekent dat deze band een Run-flat band is. Elke fabrikant gebruikt hiervoor zijn eigen afkorting. Mogelijke afkortingen zijn :

– EMT : Extended Mobility technology
– Run on Flat
– ZP : Zero pressure
– RFT : Run Flat Tyre
– ROF : Run On Flat

Gedetailleerde info mbt runflat banden vindt u hier terug.

4) DOT : “Department Of Transport”

De hierop volgende letter/cijfercombinatie geeft weer, waar en wanneer deze band werd geproduceerd. De laatste 4 cijfers geven de productiedatum van de band weer (lees verder onder puntje 7).

5) E4

Markering die weergeeft dat deze band voldoet aan de ECE regelgeving..

6) 0227293-s

Goedkeuringsnummer die hoort bij de ECE regelgeving. De kleine “s” die volgt op deze goedkeuringsnummer geeft weer dat deze band ook voldoet inzake de nieuwe geluidsnormen waaraan specifieke banden dienen te voldoen.

7) De productiedatum van de band

De eerste 2 cijfers geven de week weer, de laatste 2 cijfers het jaar waarin de band werd geproduceerd. 2207 wil dus zeggen : week 22 van 2007

Uitzondering: Banden geproduceerd voor 2000, hebben een 3-cijferige code : hierbij staan de eerste 2 cijfers nog steeds voor de week, het laatste cijfer voor het jaartal . Zo zal een band met code “227<” staan voor 22ste week 1997 (let op het driehoekje achter de cijfercode) of – indien 227 zonder driehoekje – voor 22ste week 1987

8) TWI

ter hoogte van deze afkorting bevindt zich op het loopvlak van Uw band de “Tread Wear Indicator”. De kleine blokjes in het loopvlak zijn 1.6mm hoog : de wettelijke minimum profieldiepte van de band. Zodra de profielblokken van de band even ver zijn afgesleten als de hoogte van deze slijtage-indicators, is de band ook voor de technische keuring ‘versleten’ en wordt de band afgekeurd.

© 2024 Donckers bandencentrale | webdesign by Procor | GDPR